ΤΑ ΑΚΑΡΕΑ

Ενημερωθείτε για τα ακάρεα τι κινδύνους εγκυμονούν και για το πως θα προστατευτείτε και απαλλαγείτε από αυτά!

Χρήσιμες πληροφορίες για τα ακάρεα

Τι είναι τα ακάρεα και που βρίσκονται;

Πρόκειται για μια τάξη αραχνίδιων που περιλαμβάνει το άκαρι και το τσιμπούρι. Πιο αναλυτικά, τα ακάρεα είναι μια ομάδα εντόμων η οποία συναντάται σε πολλά σημεία του σπιτιού όπως στα στρώματα, στις ταπετσαρίες, στα χαλιά, στις μοκέτες, στους καναπέδες κλπ. Ωστόσο, αν και βρίσκονται σε πολλά σημεία του σπιτιού δεν μπορούν να διακριθούν με γυμνό μάτι καθώς πρόκειται για μικροοργανισμούς. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειωθεί πως τα ακάρεα τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα, τα οποία φεύγουν από τον οργανισμό κατά την διάρκεια της εφίδρωσης.

Κάτω από ποιες συνθήκες ευνοείται η ανάπτυξη τους;

Η υψηλή θερμοκρασία και η σχετική υγρασία ευνοούν αρκετά την ανάπτυξη των συγκεκριμένων μικροοργανισμών καθώς όπως γίνεται κατανοητό ο ανθρώπινος οργανισμός ιδρώνει πολύ περισσότερο αποβάλλοντας όλο και περισσότερα νεκρά κύτταρα. Συνεπώς, σε περιόδους χαμηλών θερμοκρασιών δεν ευνοείται η ανάπτυξη των ακάρεων.

Τι κινδύνους μπορούν να προκαλέσουν;

Αναντίρρητα, τα ακάρεα σκόνης είναι υπεύθυνα για διαφόρων ειδών αλλεργίες οι οποίες προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και όχι μόνο. Συγκεκριμένα, λέγοντας αλλεργίες εννοούμε ρινίτιδα η οποία προκαλεί φτέρνισμα, μπούκωμα, συνάχι, καταρροή και γενικότερα φαγούρα. Ακόμη, πολύ συχνές είναι οι κρίσεις άσθματος αλλά και όσον αφορά την περιοχή των ματιών η αλλεργική επιπεφυκίτιδα αλλά και η βλεφαρίτιδα.

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα ακάρεα στους οικιακούς χώρους;

Είναι γεγονός πως τα ακάρεα δεν μπορούν να εξαφανιστούν παντελώς. Ωστόσο, μπορούν να μειωθούν σημαντικά με το να καταβάλλονται προσπάθειες για αποφυγή της σκόνης. Με τον περιορισμό της σκόνης μειώνονται σημαντικά οι συγκεκριμένοι μικροοραγανισμοί. Παράλληλα, απαραίτητος κρίνεται ο τακτικός καθαρισμός δηλαδή το πλύσιμο των στρωμάτων, των παπλωμάτων, των κουβερτών, γενικότερα των υφαντών και των μοκετών. Συστήνεται βιο-καθαρισμός καθαρισμός στρωμάτων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Τι πρέπει να κάνετε σε περιπτώσεις που τα ακάρεα έχουν εισβάλλει στο σπίτι σας

 • Βρείτε άμεσα ένα συνεργείο καθαρισμού στρωμάτων. Επίσης προτείνετε ο καθαρισμός η ακόμα και η αντικατάσταση παλιών μοκετών και χαλιών.

 • Δε θα πρέπει να βρίσκονται πάνω στο κρεβάτι λούτρινα κουκλάκια, ειδικά όταν πρόκειται για το παιδικό στρώμα.

 • Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην επιλογή των παπλωμάτων και των μαξιλαριών καθώς στα πουπουλένια είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν ακάρεα.

 • Χρήσιμη κρίνεται ακόμη η αγορά και χρήση ακαεροκτόνων τόσο για το πλύσιμο στο πλυντήριο όσο και για χαλιά και στρώματα.

 • Παράλληλα, όσον αφορά τα ρούχα μας αναγκαίος κρίνεται ο τακτικός καθαρισμός, ακόμα και το στεγνό καθάρισμα σε ειδικές περιπτώσεις.

 • Όσον αφορά τα κλινοσκεπάσματα, θα πρέπει να πλένονται τακτικά σε υψηλή θερμοκρασία άνω των 60οC.

 • Σημαντική κρίνεται, ακόμα, η τοποθέτηση αντιαλλεργικών φίλτρων σε συσκευές κλιματισμού.

 • Σε περίπτωση που δίνεται η δυνατότητα επιλογής θέρμανσης με καλοριφέρ ή κλιματιστικό, καλύτερα να προτιμάται η χρήση καλοριφέρ. Στην περίπτωση που χρησιμοποιείται κλιματιστικό θα πρέπει να εμπεριέχει φίλτρα καθαρισμού ειδικά όταν πρόκειται για θερμό αέρα.

 • Τέλος, σημαντικά βοηθητική είναι η χρησιμοποίηση ειδικών θηκών για μαξιλάρια, στρώματα, χαλιά ακόμη και ενδύματα.

Ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε για να προλάβουμε την εμφάνιση των ακάρεων;

 1. Ιδιαίτερα σημαντικός κρίνεται ο αερισμός όλου του οικιακού μας χώρου τουλάχιστον για μισή ώρα την ημέρα και περισσότερο όταν πρόκειται για καλοκαιρινούς μήνες. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα ή και τις μπαλκονόπορτες καθώς έτσι εμποδίζεται ο πολλαπλασιασμός ακάρεων και η δημιουργία σκόνης.

 2. Το θέμα της υγρασίας είναι εξίσου σημαντικό. Πιο ειδικά, θα πρέπει να διατηρούμε χαμηλά επίπεδα υγρασίας κάτω από πενήντα τοις εκατό.

 3. Όσον αφορά το ηλιακό φως είναι ένας πολύ ισχυρός εχθρός των ακάρεων. Άρα, θα πρέπει το φως του ήλιου να διαπερνά όλα τα δωμάτια ανεξαιρέτως.

 4. Παράλληλα, θα πρέπει να πλένουμε τα τόσο τα σεντόνια, τις κουβέρτες όσο και τις κουρτίνες με ζεστό νερό. Με τον τρόπο αυτό, μπορούν να καταπολεμηθούν τα ακάρεα.

 5. Ιδιαιτέρως σημαντικός προβλέπεται ο καθαρισμός των στρωμάτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το καθάρισμα θα πρέπει να περιλαμβάνει χρήση ειδικού σπρέι.

 6. Τους θερινούς μήνες θα πρέπει ακόμη να βγαίνουν στον ήλιο όλα τα υφάσματα και τα έπιπλα, ώστε να διατηρούνται όλο το έτος.

 7. Όσον αφορά το θέμα των επίπλων και των χαλιών θα πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για σημαντική πηγή συγκέντρωσης ακάρεων. Για το λόγο αυτό προτείνεται η αντικατάσταση τους σε περιπτώσεις που είναι αρκετών χρόνων ή υπάρχει δυσκολία στον καθαρισμό τους.

 8. Τέλος ένα συνεργείο καθαρισμού για καθαρισμό στρωμάτων ανα διαστήματα μπορεί να σας γλυτώσει από πολύ κόπο έξοδα αλλά το πιο συμαντικό που είναι τα απρόσμενα προβληματα υγείας.

Συμπερασματικά, για την εξάλειψη των ακάρεων θα πρέπει να τηρούνται τα παραπάνω μέτρα. Με άλλα λόγια, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν τόσο το θέμα της καθαριότητας γενικά όσο και το θέμα των σεντονιών, των στρωμάτων και των χαλιών ειδικά. Ιδανική περίοδος καθαρισμού τους η άνοιξη και το φθινόπωρο.

Κατάλογος Επαγγελματιών

Μπες στον κατάλογο επαγγελματιών δες τιμές και αξιολογήσεις και επέλεξε το συνεργείο καθαρισμού που σου ταιριάζει!

Σεπτέμβριος 11th, 2017|Καθαρισμοί|0 Comments

Έχεις ακόμα απορίες;

Ζήτησε μας να σε καλέσουμε!