Πολύ κουβέντα γίνεται γύρω από τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’οίκον 2018» να τρέχει ήδη από τον Απρίλιο και με τις συμμετοχές να έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία.Πολλές οι άγνωστες οι λέξεις για πολλούς από μας.
Λέξεις όπως είναι τα ΠΕΑ, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, υδε-υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου. Άλλη μια φράση που ακούμε συνέχεια να επαναλαμβάνεται είναι οι ενεργειακοι επιθεωρητες.
Εδώ θα δούμε αναλυτικά τι είναι ο ενεργειακός επιθεωρητής, τι υπηρεσίες προσφέρει, πότε τις χρειαζόμαστε και ποιες είναι οι αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών.
Οι συγκεκριμένοι επιθεωρητές είναι ουσιαστικά πιστοποιημένοι μηχανικοί, οι οποίοι είναι μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ενεργειακοί επιθεωρητές μπορούν, επίσης, να γίνουν και οι πτυχιούχοι μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης που έχουν λάβει την αναγνώριση των επαγγελματικών τους προσόντων στην Ελλάδα.
Οι πτυχιακοί μηχανικοί τεχνολογικής εκπαίδευσης, οι μηχανικοί από ΤΕΙ ουσιαστικά, έχουν δικαίωμα υπογραφής μετά την εγγραφή τους στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, ένα χρόνο μετά την απόκτηση του πτυχίου τους. Οι ίδιοι έχουν δικαίωμα υπογραφής της λεγόμενης, Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης.
Για να γίνει κάποιος ενεργειακός επιθεωρητής δεν απαιτείται η παρακολούθηση κάποιου εξειδικευμένου εκπαιδευτικού ή μεταπτυχιακού προγράμματος. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των ενεργειακών επιθεωρητών που μπορούν να εγγραφούν στο σύστημα.
Συνεπώς όλοι όσοι κάνουν την αίτηση και την αναγγελία έναρξης δραστηριότητας Ενεργειακού Επιθεωρητή θα κάνουν εγγραφή στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών.