Αφότου γίνει η επίστρωση του εν λόγω μείγματος και αφού αλφαδιαστεί, γίνεται η προσθήκη του χρώματος (σε μορφή “πούδρας”) σε δύο στάδια.
Με άλλα λόγια, το χρώμα πασπαλίζεται πάνω από το σκυρόδεμα όσο παραμένει ακόμα νωπό. Μόλις το σταμπωτό δάπεδο στεγνώσει, κόβονται οι αρμοί διαστολής στις κατάλληλες διαστάσεις (συνήθως περίπου ανά 20m² και βάθος 5 cm) και ακολουθεί η διαμόρφωση της εμφάνισης του δαπέδου με το σταμπάρισμα από κάποιο καλούπι ( σταμπωτό δάπεδο σχέδια ) που μπορείτε να επιλέξετε μέσα από μια μεγάλη γκάμα σχεδίων. Σε αυτό ακριβώς οφείλουν το όνομα τους τα σταμπωτά δάπεδα.
Αφού περάσει και αυτό το στάδιο, μένουν δύο μέρες να στεγνώσουν καλά και στη συνέχεια τα πλένουν καλά με νερό που περιέχει και υδροχλωρικό οξύ σε αναλογία 7-10%.
Τέλος για την πλήρη αδιαβροχοποίηση και στεγανοποίηση του δαπέδου, τοποθετείται από πάνω ένα ειδικό σφραγιστικό βερνίκι, το οποίο λειτουργεί και ως μια ακόμα προστασία απέναντι σε φθορές και καταπονήσεις.
Εκτός των παραπάνω περιπτώσεων, υπάρχουν πολλές ακόμα επιφάνειες εφαρμογής ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, όπως και σε τοίχους που εφαρμόζονται τα επονομαζόμενα σταμπωτά τοίχου.
Ένα σημαντικό σημείο διαφοροποίησης για τις διαφορετικές επιφάνειες που θα χρησιμοποιήσετε το σταμπωτό δάπεδο σχέδιο είναι η ένταση της χρήσης του πατώματος.
Για παράδειγμα αν το δάπεδο προορίζεται για διέλευση πεζών πεζοδρόμια, ταράτσες, κλπ. θα πρέπει το πάχος του υποστρώματος να είναι περίπου 10cm αλλά σε πιο απαιτητικές συνθήκες π.χ. για ένα χώρο στάθμευσης το πάχος αυξάνεται στα 15cm.