Πιστοποιητικό Ηλεκτρολόγου
Η διαδικασία ηλεκτρολογικού πιστοποιητικού 30 τμ περιλαμβάνει τις μετρήσεις που πρέπει αρχικά να γίνουν από τον ηλεκτρολόγο μηχανικό με την βοήθεια ειδικού οργάνου, ώστε να ελεγχθούν οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, οι δοκιμές για διαπίστωση της ορθής λειτουργίας και ο οπτικός έλεγχος.
- Ο λογαριασμός ΔΕΗ είναι απαραίτητος καθώς αναγράφονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την έκδοση του πιστοποιητικού.
- Επίσης , είναι υποχρεωτικό να υπάρχει πίνακας και ρελέ διαφυγής στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση για την έκδοση του πιστοποιητικού.
Ο λογαριασμός ΔΕΗ είναι απαραίτητος καθώς αναγράφονται τα ακόλουθα :
- Όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΔΟΥ ιδιοκτήτη
- Διεύθυνση ακινήτου, όροφο ακινήτου και τον αριθμό διαμερίσματος (είναι προαιρετικό αλλά μπορείτε να το βρείτε στα κοινόχρηστα ή στο συμβόλαιο)
- Αριθμό παροχής ΔΕΗ
- Κατάστημα ΔΕΗ
- Τύπος τιμολογίου (Γ1, Γ21 κοκ). Αν έχει νυχτερινό ή όχι ( Γ1Ν κοκ). Συμφωνημένη ισχύς υποχρεωτικά.
Η ισχύς του πιστοποιητικού είναι για οικιακούς χώρους 10 χρόνια και για καταστήματα 5 χρόνια .
Για ηλεκτρονική κατάθεση και υπογραφή υπάρχει έξτρα επιβάρυνση 10€ συν φπα.
Πιστοποιητικό Ηλεκτρολόγου
Το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να υποτιμάμε την χρησιμότητά του, αφού δεν αποτελεί απλώς ένα ακόμη χαρτί που απαιτείται για γραφειοκρατικούς λόγους από τη ΔΕΗ. Το πιστοποιητικό αυτό αποτελεί αναγκαίο στοιχείο για την επαλήθευση της ηλεκτρικής ασφάλειας σε ένα κτίριο και απαιτεί την πραγματοποίηση των απαραίτητων μετρήσεων για τη διασφάλιση της ασφάλειας των ατόμων που δραστηριοποιούνται ή κατοικούν εντός αυτού.
Για την έκδοση ενός εγκυρου πιστοποιητικού, πρέπει να εξεταστούν τα τεχνικά κριτήρια που απαιτούνται. Ένα από τα απαραίτητα στοιχεία για την έκδοσή του είναι η ύπαρξη ενός ρελέ διαφυγής τάσης στο ηλεκτρικό πίνακα κάθε κατοικίας, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανοί κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου δεν πρέπει να θεωρείται απλά ως ένα συνηθισμένο έγγραφο. Είναι πλέον αναγκαίο να ελέγχεται εάν μια κατοικία είναι ηλεκτρολογικά ασφαλής. Αυτή η απαίτηση έχει γίνει ακόμη πιο επιτακτική λόγω της παλαιότητας πολλών κτιρίων. Έτσι, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σε πολλά ακίνητα είναι αναγκαίο να αναβαθμίζονται, όταν ο ηλεκτρολόγος το κρίνει αναγκαίο και για αυτό, το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου είναι πλέον απαραίτητο τόσο για νέες κατασκευές όσο και για αλλαγές στα ονόματα των ήδη υφιστάμενων κατοικιών.
Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση τέθηκε σε ισχύ από την ημερομηνία ισχύος του νόμου, δηλαδή από τις 09/11/2015, και αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, εξαιρουμένων των ενοικιάσεων. Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2016, απαιτείται υποχρεωτικά η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (Π.Ε.Α.) για κτίσματα μικρότερα από 50 τετραγωνικά μέτρα, όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται, με αντίστοιχη υποχρέωση δήλωσης στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ενοικιάσεων από την ίδια ημερομηνία.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση παράβασης και μη έκδοσης του πιστοποιητικού, επιβάλλεται πρόστιμο που κυμαίνεται από 1.000 έως 10.000 ευρώ στον δικαιούχο σύμφωνα με τον νόμο, δηλαδή στον ιδιοκτήτη ή τον διαχειριστή του ακινήτου εκ μέρους του ιδιοκτήτη.
Τέλος, η έκδοση του πιστοποιητικού ηλεκτρολόγου πρέπει να προηγείται της υπογραφής της σύμβασης μεταξύ εκμισθωτή και ενοικιαστή, καθώς ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιστοποιητικού πρέπει να καταγράφεται στην ιδιωτική ή συμβολαιογραφική σύμβαση ενοικίασης.