Τι είναι με λίγα λόγια το ΠΕΑ;

Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ή όπως είναι γνωστό ενεργειακό πιστοποιητικό ή αλλιώς ΠΕΑ είναι η κατάταξη του ακινήτου σας (κτηρίου ή κτιριακής μονάδας -διαμερίσματος) σε σχέση με την ενεργειακή κατανάλωση και τις ενεργειακές απώλειες. Μπορεί οι έννοιες αυτές να μοιάζουν κοντινές αλλά πρακτικά διαφέρει η σημασία τους. Με την έννοια ενεργειακή κατανάλωση οι ενεργειακοί επιθεωρητές εννοούν το τι ξοδεύουν σε οποιαδήποτε μορφή ενέργειας (πετρέλαιο, ηλεκτρισμός, ηλιακή ενέργεια κλπ.) τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης για να διατηρήσουν σταθερές θερμοκρασίες στο εσωτερικό του σπιτιού ή για άλλες χρήσεις. Στην έννοια ενεργειακές απώλειες συγκαταλέγονται συστήματα όπως η έλλειψη ή η ανεπαρκής μόνωση των τοίχων του σπιτιού, τα παλαιού τύπου κουφώματα κ. ά. που αντί να βοηθούν στη διατήρηση σταθερών θερμοκρασιών, έχουν αρνητική επίδραση σε αυτό. Το ΠΕΑ κατατάσσει το κτήριο εάν πρόκειται για μονοκατοικία ή εάν πρόκειται να εκδοθεί για ολόκληρη την πολυκατοικία και την κτιριακή μονάδα που αποτελεί το μεμονωμένο διαμέρισμα στην αντίστοιχη ενεργειακή κλάση με βάση τα ηλεκτρονικά συστήματα του Κ.ΕΝ.Α.Κ. και επίσης προτείνει κάποιες παρεμβάσεις για την βελτίωση της κλάσης αυτής και της μεγάλης εάν υπάρχει ενεργειακής κατανάλωσης.

Ποιες είναι οι ενεργειακές κλάσεις για το ΠΕΑ;

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Οι κλάσεις είναι 9 ξεκινώντας από την Η ως χαμηλότερη και φτάνοντας στην Α+ ως ανώτερη.  Ενδιάμεσα υπάρχουν οι Α, Β+, Β, Γ, Δ, Ε και Ζ . Η μετάβαση από τη μια κλάση στην άλλη δεν είναι κάτι απλό ή κάτι που θα γίνει με βεβαιότητα εάν δεν ακολουθηθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις του ενεργειακού επιθεωρητή.

σπίτι με χρώματα από τις ενεργειακές κλάσεις

Πως προκύπτει η ενεργειακή κλάση ενός κτηρίου ή ενός διαμερίσματος;

Το ΠΕΑ εκδίδεται μετά από την επεξεργασία των στοιχείων του κτηρίου και αφού συγκριθεί μέσω ειδικών προγραμμάτων που έχουν οι ενεργειακοί επιθεωρητές με το ιδεατό κτήριο που διαθέτει ίδια επιφάνεια και ίδιες ανάγκες ενέργειας προκύπτει η ενεργειακή του κλάση. Πιο συγκεκριμένα, συγκρίνεται η ετήσια πρωτογενής ενέργεια που καταναλώνει το κτήριο που μελετάται σε kW/m² με την ίδια κατανάλωση του ιδεατού κτιρίου. Από την σύγκριση αυτή προκύπτουν και οι ανάγκες σε μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας που αναφέρονται στο τελικό έγγραφο του ΠΕΑ .

Ποιες παρεμβάσεις μπορεί να προτείνει ο ενεργειακός επιθεωρητής;

Οι παρεμβάσεις που προαναφέρθηκαν είναι προτάσεις του ενεργειακού επιθεωρητή για την βελτίωση της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας και την καλυτέρευση των συνθηκών διαμονής στο ακίνητο. Οι προτάσεις αυτές μπορεί να αφορούν την εφαρμογή κάποιου είδους μόνωσης των εξωτερικών κάθετων τοίχων ή της ταράτσας, την αντικατάσταση των κουφωμάτων, την αντικατάσταση των συστημάτων σκίασης, την εγκατάσταση συστημάτων με εναλλακτικές πηγές ενέργειας(π.χ. ηλιακός, σύστημα θέρμανσης με φυσικό αέριο κ.ά.) . Οι προτάσεις αυτές που δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά που αναφέραμε- απλώς αναφέρουμε τα πιο κοινά- μπορούν να εφαρμοστούν είτε ξεχωριστά είτε συνδυαστικά για καλύτερο αποτέλεσμα . Εάν πρόκειται για εξαιρετικά ενεργόβορο σπίτι ίσως πρέπει να γίνει μεγαλύτερος αριθμός και πιθανότατα όλες οι παρεμβάσεις που προτείνει ο ενεργειακός επιθεωρητής στο ΠΕΑ για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου.

Πότε χρειάζεται το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης αυτό;

Σε περίπτωση νέας μίσθωσης ή μεταβίβασης του ακινήτου σας το ΠΕΑ είναι ένα απαραίτητο έγγραφο. Ειδικά στην περίπτωση που πρόκειται να ενοικιάσετε το διαμέρισμα σας καλό είναι να έχετε εκδώσει το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης πριν καταχωρήσετε την αγγελία σας καθώς πλέον αρκετοί ενοικιαστές το λαμβάνουν υπόψη είτε θετικά είτε αρνητικά.Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται στο ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό μισθωτήριο έγγραφο, είναι σημαντικό το ενεργειακό πιστοποιητικό να εκδοθεί είτε πριν την αναζήτηση νέου ενοικιαστή είτε πριν υπογραφεί το συμβόλαιο. Στην περίπτωση της μεταβίβασης(πώλησης-αγοράς) ενιαίου ή τμήματος κτιρίου (διαμέρισμα, κατάστημα). Η εξαίρεση για ακίνητα κάτω των 50τ.μ. έπαψε να ισχύει από 1/1/2016. Τον τελευταίο καιρό η έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού ήταν απαραίτητη για την ένταξη στο νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ Οίκον ΙΙ” . Επίσης, χρειάζεται για την 2η ενεργειακή επιθεώρηση για να αποδειχθεί η επίτευξη του στόχου ενεργειακής εξοικονόμησης .

Πόσο ισχύει το ΠΕΑ;

Το ΠΕΑ ισχύει για 10 χρόνια εκτός αν στο διαμέρισμα ή το ακίνητο γίνει ριζική ανακαίνιση πριν την πάροδο της 10ετίας , οπότε πρέπει να εκδοθεί νέο μετά το τέλος των εργασιών ανακαίνισης και αλλαγών στο σπίτι.Επίσης , εάν στο διάστημα ισχύς του πιστοποιητικού- της δεκαετίας- πουληθεί ή μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο, δεν είναι απαραίτητη η έκδοση νέου καθώς το ενεργειακό πιστοποιητικό συνοδεύει το ακίνητο και όχι τα φυσικά πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες του. Απλώς κατά την πώληση του πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός πρωτοκόλλου και ο κωδικός ασφαλείας του ΠΕΑ που έχει πάρει από την έκδοση του πιστοποιητικού.

Για τους αξιολογημένους ενεργειακούς επιθεωρητές της πλατφόρμας μας μπορείτε να μπείτε στο κατάλογο από εδώ.

Πως να καθαρίσεις το στρώμα σου;

Καθαρισμός Στρωμάτων: Πως να καθαρίσεις το στρώμα του κρεβατιού σου; Εύκολες συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις! Το κρεβάτι μας αποτελεί τη μικρή φωλιά μας στο σπίτι. Το χώρο που [...]

Πως να διατηρήσω τα μάρμαρα μου λαμπερά;

Πως να διατηρήσω τα μάρμαρα μου λαμπερά; Διαχρονικά λαμπερά μάρμαρα! Το μάρμαρο αποτελεί υλικό που εκτιμάται πολλά χρόνια τόσο για την αισθητική του όσο και για την αντοχή του. [...]

Γιατί δεν δουλεύει η κατάψυξη μου;

Γιατί δεν δουλεύει η κατάψυξη μου; Μάθε τις κύριες αιτίες και τι μπορείς να κάνεις! Το ψυγείο σε κάθε σπίτι αποτελεί συσκευή πρώτης ανάγκης αφου στηριζόμαστε στη λειτουργία της [...]

Ιδέες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας!

Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι: Ιδέες για να ξεχωρίσετε φέτος τα Χριστούγενννα! Διακοσμήστε το τραπέζι σας και απολαύστε τα Χριστούγεννα. Τα χριστούγεννα είναι πλέον μία ανάσα μακριά, και ενώ η κατάσταση φαίνεται [...]

Μάιος 17th, 2018|Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Τι είναι με λίγα λόγια το ΠΕΑ και πότε χρειάζεται;

Έχεις ακόμα απορίες;

Ζήτησε μας να σε καλέσουμε!