Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου - Οδηγός Επιβίωσης 2022

Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 300 9323.
Αλλάζουν τα πράγματα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου το 2022 με τις παρατάσεις να δίνουν ένα τέλος στην καθυστέρηση εφαρμογής του νέου νομοσχεδίου. 

Οι νέες αυτές αλλαγές, έχουν προκαλέσει αρκετούς προβληματισμούς στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το MyConstructor δημιούργησε τον απόλυτο οδηγό επιβίωσης σε ό,τι αφορά την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου, απαντώντας σε όλα σας τα ερωτήματα και δίνοντας σας τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε.


Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/ Διευρυμένης Ιδιοκτησίας;

Με τον όρο Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου ή Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου, εννοούμε την σύνταξη ενός φακέλου, ο οποίος φυλάσσεται από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων σε φυσική και ψηφιακή μορφή, και περιέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που αφορούν το ακίνητο. Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου 2022, είναι πλέον υποχρεωτική για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, είτε τα ακίνητα είναι αυτοτελή, είτε διευρυμένα. 

Οι πληροφορίες που περιέχονται μέσα στον φάκελο, περιλαμβάνουν όλα τα δικαιολογητικά και στοιχεία που απαιτούνται και αφορούν την κατάσταση του ακινήτου σήμερα. 


Τι λέει το νέο Νομοσχέδιο και ποιους αφορά;

Το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, το οποίο ρυθμίζει την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, ονομάζεται «Έλεγχος και Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος» και πιο συγκεκριμένα, κατατέθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Το νομοσχέδιο αυτό, αφορά πλέον όλους τους ιδιοκτήτες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία έχουν ημερομηνία έκδοσης πριν την 1/3/2012, και όχι μόνο εκείνα που είχαν άδεια με ημερομηνία έκδοσης μετά την 1/1/2011, όπως όριζε ο νόμος πριν τις αλλαγές.

Γενικά, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου θα αφορά πλέον όλα τα κτίσματα της ελληνικής επικράτειας, είτε αυτά είναι κατασκευασμένα, είτε θα αναγερθούν στο μέλλον. Με πιο απλά λόγια, το παρόν νοσμοσχέδιο αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων της χώρας. 

Οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να εντάξουν σε ηλεκτρονική μορφή το έντυπο της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και το Πιστοποιητικό Πληρότητας του ακινήτου στο Παρατηρητήριο Δομημένου Περιβάλλοντος. Τα στοιχεία αυτά θα αποτελούν τα βασικά στοιχεία ελέγχου για τα οποία το Παρατηρητήριο θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους κάθε χρόνο, σε ποσοστό 3% των ακινήτων που έχουν καταθέσει Ηλεκτρονική Ταυτότητα. 


Ποιος είναι ο σκοπός του Νομοσχεδίου;

Το νέο νομοσχέδιο έχει ξεκάθαρους στόχους και σκοπούς. Το κράτος, με την εφαρμογή αυτή, έχει ως στόχο να θωρακίσει τις ιδιοκτησίες της επικράτειας και να δημιουργήσει ένα αξιόλογο σύστημα παρακολούθησης κατασκευών σε νέα και υφιστάμενα κτίρια. Με αυτόν τον τρόπο, οι αυθαιρεσίες στη χώρα μας θα λάβουν ένα τέλος. 


Ποιος αναλαμβάνει την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας;

Η έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Ακινήτου είναι αποκλειστική ευθύνη του ιδιοκτήτη, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να προσλάβει έναν ιδιώτη, εξειδικευμένο μηχανικό. Ο μηχανικός αναλαμβάνει ολόκληρη την ευθύνη της διαδικασίας, από την αυτοψία του κτιρίου, έως και την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας. 

Την αμοιβή του μηχανικού, την αναλαμβάνει αποκλειστικά ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, καθώς το κράτος δεν υποστηρίζει κάποια πληρωμή ή επιδότηση απέναντι στους μηχανικούς.


Τι γίνεται αν οι ιδιοκτήτες δεν συμμορφωθούν με το νέο Νομοσχέδιο;

Το νομοσχέδιο, σε περίπτωση μη τήρησης ή δήλωσης ψευδών δηλώσεων στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου, προβλέπει αυστηρές κυρώσεις και πρόστιμα, τόσο για τους ιδιοκτήτες, όσο και για τους μηχανικούς. Πιο συγκεκριμένα: 

#1 Πιθανές Κυρώσεις προς τον Μηχανικό 

- Πρόστιμο από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια του κτιρίου που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.
- Πιθανή απώλεια άδεια άσκησης επαγγέλματος για κάποιο χρονικό διάστημα.
- Ποινικές κυρώσεις, ανάλογα με την περίπτωση. 


#2 Πιθανές Κυρώσεις προς τον Ιδιοκτήτη

Όπως είναι λογικό, οι κυρώσεις και πιθανές απαγορεύσεις για τον ιδιοκτήτη είναι πιο πολλές, από ότι για τον μηχανικό, καθώς ο πρώτος διαθέτει στην κυριότητα του το ακίνητο. Συγκεκριμένα:

- Πρόστιμο από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια του κτιρίου που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.
- Περιορισμός ή απαγόρευση στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
- Περιορισμός ή απαγόρευση στην έκδοση πολεοδομικών αδειών.
- Περιορισμούς στη νόμιμη μίσθωση.
- Κυρώσεις και περιορισμοί στην έκδοση άδειας της επιχείρησης.
- Περιορισμούς ή απαγορεύσεις στην αναβάθμιση ή επέκταση του ακινήτου.
- Πιθανή κατεδάφιση του ακινήτου, σε πιο ακραίες περιπτώσεις.
- Ποινικές κυρώσεις, ανάλογα με την περίπτωση. 


Τακτοποιήστε τις υποχρεώσεις του ακινήτου σας με το MyConstructor!

Στο MyConstructor, έχουμε προετοιμαστει κατάλληλα και έχουμε συγκεντρώσει τους καλύτερους μηχανικούς της αγοράς, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν την έκδοση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του κτιρίου σας εύκολα, γρήγορα και οικονομικά! 

Μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας για Ηλεκτρονική Ταυτότητα Ακινήτου με δύο τρόπους. Είτε μέσω της πλατφόρμας μας, στην οποία επιλέγετε τον επαγγελματία που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες και προτιμήσεις σας, είτε καλώντας μας στο 210 300 9323! 

Οι άνθρωποι μας είναι πάντα έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουν και να λύσουν οποιαδήποτε απορία που μπορεί να έχετε. 
Κέρδισε τώρα ΕΚΠΤΩΣΗ κλείνοντας το ραντεβού σου online
Κλείσε ραντεβού
Το ραντεβού σου σε 3 απλά βήματα!
find
1. Βρες την εργασία που σε ενδιαφέρει
Αναζήτησε από μία πληθώρα υπηρεσιών εκείνη που σε καλύπτει.
choose
2. Επέλεξε Επαγγελματία
Διάλεξε τον επαγγελματία που επιθυμείς και σύγκρινε αξιολογήσεις πελατών.
congrats
3. Κλείσε Ραντεβού
Κάλεσε και κλείσε άμεσα το ραντεβού σου. Μετά την εργασία μπορείς να αξιολογήσεις την υπηρεσία και τον επαγγελματία!
Κλείσε το ραντεβού σου
Εταιρίες που μας εμπιστεύονται
Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, όπως περιγράφεται στην πολιτική μας για τα cookies. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας ανά πάσα στιγμή. Μάθετε περισσότερα