‘Εξτρα: 5 Tips για να κάνουμε παλιά έπιπλα μας όμορφα ξανά!
Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τελειωμός με τα tutorials που βρίσκουμε στο διαδίκτυο για το βάψιμο επίπλων. Με μια απλή αναζήτηση θα βρείτε πολλά, αλλά πόσα από αυτά όντως δουλεύουν στη πραγματικότητα;
Οι διακοσμητές του MyConstructor μας λένε ότι έχουν δει πολλά παραδείγματα απο αποτυχημένο βάψιμο επίπλων λόγω αυτών των tutorials. Επιπρόσθετα, μας λένε, ότι λόγω αυτού έπρεπε να ξανακάνουν πολλά πράγματα από την αρχή ή ακόμα και να πετάξουν έπιπλα που δεν επιδιορθώνονταν με τίποτα.
Έτσι και εμείς αποφασίσαμε να καταγράψουμε αυτά τα λάθη στο βάψιμο και να σας τα παρουσιάσουμε!
Βάψιμο επίπλων - Πώς θα βάψουμε τα έπιπλα μας χωρίς να κάνουμε ούτε ένα λάθος:
1.Μην ξεχνάτε το τρίψιμο
Πολλά tutorials ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται να τρίψετε με γυαλόχαρτο πριν το βάψιμο επίπλων. Πολλές βαφές αναφέρουν στη συσκευασία τους το ίδιο. Οι διακοσμητές και οι ειδικοί ελαιοχρωματιστές μας είπανε ότι αυτό είναι μεγάλο λάθος στο βάψιμο και ότι το τρίψιμο είναι απαραίτητο! Προσοχή όμως: δεν θέλουμε να αφαιρέσουμε την επιφάνεια, θέλουμε απλά να την λειάνουμε για να εφαρμόσει ομοιόμορφα η μπογιά.
2.Μην ξεχνάτε να αφαιρέστε τα υπολείμματα
Σκουπίστε την επιφάνεια με ένα ύφασμα συγκόλλησης για να αφαιρέστε όλα τα υπολείμματα. Μην χρησιμοποιήσετε υφασμάτινη πετσέτα ή χάρτινη! Οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί ότι δεν χρησιμοποιούμε ούτε κάποιο από τα πανιά για τα χνούδια. Απλά πάρτε το λόγο μας και χρησιμοποιήστε ύφασμα συγκόλλησης (πανί γυαλίσματος από γάζα ουσιαστικά)για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα.
3.Μην ξεχνάτε το αστάρι
Μην ξεχνάτε το αστάρι αν θέλετε ένα καλό αποτέλεσμα που θα παραμείνει στο χρόνο! Αφού τρίψετε το έπιπλο με γυαλόχαρτο απλώστε το αστάρι με κάποιο ρολό. Δεν χρειάζεται να τρελαθείτε, μια στρώση αρκεί. Αφήστε να στεγνώσει ανάλογα όσο λένε οι οδηγίες στη συσκευασία. Στη συνέχεια, τρίψτε το έπιπλο με ένα σφουγγάρι λείανσης έτσι ώστε να αφαιρεθούν τα υπολείμματα. Προσοχή! το πανί να είναι καθαρό.
4.Δίνουμε προσοχή στο βάψιμο επίπλων
Πολλοί κάνουμε εκεί το μεγαλύτερο λάθος και δεν δίνουμε τη δέουσα προσοχή στο πέρασμα της μπογιάς. Μην ξεχνάτε ότι η μπογιά θέλει τουλάχιστον 8 ώρες ανάμεσα στα περάσματα για να στεγνώσει καλά. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να τρίβουμε με γυαλόχαρτο ανάμεσα στα περάσματα ώστε να απομακρύνουμε τα υπολείμματα από το έπιπλο μας. Προσοχή! Όταν θα τρίβετε το έπιπλο με την καινούρια στρώση μπογιάς θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε καινούριο πανί για να τρίψετε τα υπολείμματα για να μη λερώσετε το έπιπλο.
5.Προστατεύουμε το έπιπλο
Τέλος, πολλοί από μας, πάνω στον ενθουσιασμό μας με το καινούριο έπιπλο ξεχνάμε να το προστατεύσουμε απλώνοντας πάνω βερνίκι. Το ξέρουμε είναι μπελάς αλλά μόνο έτσι θα δείχνει τέλειο το έπιπλο μας και θα προστατευτεί στο χρόνο. Με ένα ρολλάκι απλώνουμε μια λεπτή στρώση βερνικιού με απαλές κινήσεις. Προσοχή να μη δημιουργηθούν φυσαλίδες στην επίστρωση του. Πολύ σημαντικό να μην παραλείψουμε να το αφήσουμε να στεγνώσει για τουλάχιστον 72 ώρες!
Αυτά είναι τα κοινά λάθη κάνουμε στο
βάψιμο επίπλων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις D.I.Y. τακτικές ενημερωθείτε από το
Blog του MyConstructor. Για όλες τις τεχνικές εργασίες και ότι αφορά το σπίτι και την οικοδομή στο MyConstructor βρίσκεις τη λύση!