Aπόλυτος Οδηγός Οργάνωσης της Κουζίνας

Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 300 9323.
«Όλα έχουν πάντα την θέση τους» είναι κάτι που λέμε για κάποιο λόγο. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσουμε και τη καρδιά του σπιτιού μας, την κουζίνα, οργανωμένη χωρίς περιττά πράγματα. Για τους περισσότερους ανθρώπους όμως με παιδιά το θέαμα μιας οργανωμένης κουζίνας είναι συνήθως μια ουτοπία.

Από το MyConstructor σας έχουμε καλά νέα: Υπάρχει τρόπος να κρατήσετε την κουζίνα σας οργανωμένη χωρίς να χρειαστεί να περάσετε βδομάδες σε βαρετές διαδικασίες και καθαρίσματα. Είναι η ώρα να σταματήσετε να αναβάλλετε τις δουλειές σας και να ξεκινήσετε να είστε ειλικρινείς με το τι πρέπει να γίνει. Ήρθε η ώρα να «πάρετε πίσω» το χώρο που περνάτε το περισσότερο διάστημα με την οικογένεια σας.


#1 Σκεφτείτε

To πρώτο βήμα για την «απελευθέρωση» της κουζίνας σας είναι να κάνετε για το χώρο μια αντικειμενική εκτίμηση. Ξεχάστε τους συναισθηματισμούς που μπορεί να έχετε με κάποια αντικείμενα που μπορεί να έχετε χρόνια και σκεφτείτε σοβαρά τη χρήση τους και το πόσο απαραίτητα σας είναι στη καθημερινή ζωή.

Οι υπέρμαχοι της minimal φιλοσοφίας έχουν την θεωρία ότι πρέπει να έχουμε στο σπίτι μας μόνο τα απαραίτητα και να ξεφορτωνόμαστε ότι δεν έχει κάποιο ξεκάθαρο σκοπό. Αυτή είναι μια θεωρία που θα ήταν καλό να εφαρμόσουμε και εμείς, τουλάχιστον κάποια στοιχεία της θεωρίας, στο σπίτι μας και στην ζωή μας. 

Μια καλή αρχή για την εφαρμογή της είναι οι εξής κανόνες:

- Ξεκαθαρίστε ποια είναι τα αντικείμενα και συσκευές που χρησιμοποιείτε πιο πολύ.
- Δείτε ποια αντικείμενα ή συσκευές έχετε δύο φορές.
- Αποφασίστε ποια αντικείμενα/συσκευές έχουν πολύ συγκεκριμένη χρήση και μπορούν είτε να αντικατασταθούν από κάτι άλλο πιο χρήσιμο ή ακόμα και να τα ξεφορτωθείτε τελείως.
- Πετάξτε τα παλιά, σπασμένα, σκουριασμένα ή πολύ βρώμικα αντικείμενα.
- Αυτοί οι κανόνες είναι μια καλή αρχή για να ξεκινήσετε και να κάνετε ένα πλάνο για να ξεκινήσετε με την οργάνωση της κουζίνας σας.


#2 Καθορίστε τις εργασίες σας σε απλές κινήσεις

Όταν κοιτάμε μια κουζίνα που είναι πηγμένη με πράγματα συνήθως η πρώτη αντίδραση μας είναι να κάνουμε μια επιδρομή στο ψυγείο και να τα παρατήσουμε! 

Αν και ο χαμός στη κουζίνα μας  που είναι αποτέλεσμα χρόνων είναι όντως δύσκολο να μαζευτεί αμέσως, δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε τόσο πολύ σε βαθμό που να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Αν η οργάνωση της κουζίνας μοιάζει με ανυπέρβλητο εμπόδιο τότε ξεκινήστε με το να κάνετε κατηγοριοποίηση των εργασιών σε μικρότερες εργασίες που είναι πιο εύκολο να τις κουμαντάρετε. 

Στη συνέχεια, διαλέξτε μια κατηγορία εργασιών για κάθε μέρα και οργανώστε το χρόνο σας, έτσι ώστε να βρίσκετε τον καιρό μέσα στη μέρα για να ολοκληρώσετε την εργασία σας. Ακόμα και αν καθαρίζετε ένα ντουλάπι την ημέρα το αποτέλεσμα θα είναι φανερό άμεσα.


#3 Δώστε σημασία στην πρακτικότητα. 

Κάθε κουζίνα έχει καθορισμένα σημεία για συγκεκριμένες χρήσεις π.χ. για να προετοιμάζουμε τα γεύματα και το που τρώμε. Τοποθετήστε τα πράγματα που χρησιμοποιείτε περισσότερο σε μέρος που είναι εύκολο να το πιάσετε για να διευκολύνετε την καθημερινή σας ζωή. Κάντε τη ζωή σας εύκολη με το να μπορείτε να έχετε εύκολη πρόσβαση στα αγαπημένα σας αντικείμενα καθημερινά.

Μια πρακτική λύση είναι να αποθηκεύσετε τα πιάτα σε ένα μέρος και τις κούπες σε άλλο, και τα παρόμοια σκεύη σε ένα αποθηκευτικό χώρο. Να θυμάστε το φράση που λέμε για τα όμοια με τα όμοια γενικά σαν κανόνα στην αποθήκευση σας. Αυτή η τακτική όχι μόνο θα σας βοηθήσει να κάνετε πιο γρήγορα όταν ετοιμάζετε τα γεύματα σας, αλλά θα ενισχύσει πολύ και αισθητικά την κουζίνα σας.


#4 Δώστε λίγο αέρα στα συρτάρια σας.

Όταν θα κάνετε την αναδιοργάνωση του χώρου σας και κατηγοριοποιείτε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε πιο συχνά, λογικά θα βρεθείτε αντιμέτωποι και με τα χαοτικά συρτάρια που είναι γνωστά ως τα «συρτάρια σαβούρας». 

Όταν ξεκινήσετε την οργάνωση είναι μια καλή ευκαιρία να οργανώσετε και αυτό το χάος των συρταριών. Αν το θεωρείτε απαραίτητο μην διστάσετε να πεταχτείτε μέχρι κάποιο μαγαζί με υλικά και να προμηθευτείτε φτηνά υλικά που θα σας βοηθήσουν στην οργάνωση της κουζίνα σας.


#5 Κάντε κατηγοριοποίηση των ντουλαπιών.

Με γνώμονα τον ίδιο κανόνα για τα όμοια, όπως έχει προαναφερθεί παραπάνω, ο επόμενος στόχος μας μετά τα συρτάρια είναι τα ντουλάπια της κουζίνας. Με λογική διαλέξτε σημεία για τα πιάτα, τα ποτήρια, τις κούπες και ένα μέρος για όλα τα αντικείμενα που μοιάζουν. 

Αυτή η οργάνωση θα μας αποκαλύψει πράγματα που ίσως είχαμε να δούμε και χρόνια. Εάν βρείτε κάτι που δεν μπορείτε να θυμηθείτε να έχετε ξαναδεί κάντε στον εαυτό σας τις παρακάτω ερωτήσεις:

- Χρειάζομαι πραγματικά αυτό το διαφημιστικό αντικείμενο της εταιρείας που δεν έχω και πολλές σχέσεις;
- Θα ξαναχρησιμοποιήσω τις παιδαριώδεις κούπες και πιάτα ποτέ;
- Είναι όντως χρήσιμο να κρατάω τα καπάκια από πράγματα που δεν έχω το υπόλοιπο;
- Ποια από αυτά μπορώ να δωρίσω ή χαρίσω ώστε να εξοικονομήσω χώρο;
- Αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να μπείτε στη φιλοσοφία του minimal και θα σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε πράγματα που δεν χρειάζεστε χωρίς εκείνο το αίσθημα του «τα κρατάω γιατί μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον να τα ξαναχρησιμοποιήσω»


#6 Ομορφύνετε το αποθηκευτικό σύστημα της κουζίνας σας.

Τώρα που έχετε κάνει ήδη ένα μεγάλο μέρος της οργάνωσης της κουζίνας σας έχετε μια ιδέα για το τι ακριβώς έχετε και τι θέλετε να κρατήσετε. Αυτή είναι η στιγμή που θα δείτε τι έχετε και στα ράφια σας. 

Τα ανοιχτά ντουλάπια προσδίδουν άλλο φωτισμό στο σπίτι σας και λειτουργούν σαν τέλειο αποθηκευτικό χώρο για τα πιάτα που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Αναμείξτε διακοσμητικά με πρακτικά αντικείμενα, όπως είναι τα βιβλία μαγειρικής, γκουρμέ μπουκαλάκια για λάδι, και λουλούδι και αναβαθμίστε την αισθητική της κουζίνας σας. 

Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε συχνά τα ντουλάπια ώστε να μην συγκεντρώνεται σκόνη, λίπη ή υπολείμματα φαγητού.

Αν δεν έχετε το χώρο για έξτρα ανοιχτά ντουλάπια, τότε μπορείτε να διαμορφώσετε αυτά που έχετε ήδη. Προμηθευτείτε διακοσμητικά πιάτα, φυτά εσωτερικού χώρου ή μικρό-συσκευές και  δώστε στο χώρο σας άλλο αέρα.


#7 Εκμεταλλευτείτε τον υπάρχοντα αποθηκευτικό χώρο της κουζίνας σας.

Αντισταθείτε στην ανάγκη να αγοράσετε ή χτίσετε έξτρα αποθηκευτικό χώρο όταν οργανώνετε την κουζίνα σας. Αν κάνετε κάτι τέτοιο θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα της προσπάθειας για αποσυμφόρηση της κουζίνας καθώς θα προσθέσετε και άλλα αντικείμενα. Το θέμα είναι να μειώσετε τα υπάρχοντα αντικείμενα και όχι να προσθέσετε αποθηκευτικό χώρο για τα πράγματα που δεν χρειάζεστε. Αναλογιστείτε ποια αντικείμενα σας πιάνουν χώρο χωρίς να τα χρειάζεστε και σκεφτείτε άλλους τρόπου για τη καλύτερη αποθήκευση τους.

Για παράδειγμα, τα μπαχαρικά μας μπορεί να πιάνουν πολύ χώρο και να είναι και δύσκολη η πρόσβαση τους. Προσπαθήστε να τα μεταφέρετε σε κάποιο συρτάρι τοποθετημένα με εμφανή τις ταμπέλες τους ώστε να τα αναγνωρίζετε αμέσως όταν τα χρειάζεστε. Οι κονσέρβες και αντικείμενα τέτοιου είδους μπορούν να αποθηκευτούν και σε άλλο χώρο εκτός κουζίνας αν έχετε κάποιο άδειο μέρος.


#8 Καθαρίστε τις επιφάνειες της κουζίνας.

Οι επιφάνειες της κουζίνας μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στο πως αισθάνεστε για την κουζίνα σας. Οι επιφάνειες με συσσώρευση αντικειμένων μπορούν να κάνουν κάθε σας εργασία στη κουζίνα δύσκολη και ίσως και επικίνδυνη. Ταυτόχρονα, οι επιφάνειες που είναι καθαρές από αχρείαστα αντικείμενα ομορφαίνουν  το χώρο.

Οι ειδικοί της διακόσμησης του MyConstructor συμβουλεύουν για την τακτοποίηση των επιφανειών της κουζίνας σας:

- Καθαρίστε το νεροχύτη και την επιφάνεια του πάγκου αφότου έχετε ετοιμάσει φαγητό.
- Αποθηκεύστε αλεύρι, ζάχαρη και άλλα στεγνά φαγητά σε ειδικά αποθηκευτικά δοχεία.
- Αποθηκεύστε κάπου εσωτερικά τις μικρές συσκευές, όπως η τοστιέρα, όταν δεν χρησιμοποιούνται.
- Όταν δεν έχεις την επιλογή να βάλεις τα πάντα κάπου μέσα, σκεφτείτε πώς να τοποθετήσετε όσο το δυνατόν λιγότερα αντικείμενα πάνω από τους πάγκους και τις επιφάνειες της κουζίνας. Όταν θα αφαιρέσετε τα αχρείαστα αντικείμενα θα δείτε άμεσα πόσο πιο ωραία δείχνουν οι πάγκοι και οι επιφάνειες της κουζίνας και πόσο πιο πολύ χώρο θα έχετε για να μαγειρέψετε.


#9 Οργανώστε τα τρόφιμα

Τα τρόφιμα έχουν αδιαμφισβήτητα πολύ σημαντικό ρόλο στη κουζίνα μας. Η λάθος αποθήκευση τους όμως μπορεί να δημιουργήσει χάος και να μην σας διευκολύνει στο να τα βρείτε εύκολα. Και σε αυτή μας την εργασία θα χρησιμοποιήσουμε την ίδια minimal τακτική. Προσεγγίστε το ψυγείο και το μέρη που τα έχετε αποθηκεύσει με στόχο να δημιουργήσετε έναν πιο ελεύθερο χώρο με τρόφιμα που χρειάζεστε.

Τσεκάρετε ταμπέλες και ημερομηνίες λήξεως σε όλα τα τρόφιμα, και πετάξτε ότι έχει λήξει, μυρίζει ή μοιάζει χαλασμένο. Πετάξτε ότι έχετε δοκιμάσει μια φορά και δεν σας άρεσε ή δεν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε ποτέ. Μπορείτε επίσης να τα χαρίσετε σε κάποιον που θα τα έβρισκε πιο χρήσιμα. Κανονίστε να μαγειρέψετε φαγητά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτά που σας τελειώνουν ώστε να δημιουργήσετε χώρο. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία, επίσης, για να αλλάξετε την διατροφή σας και να αντικαταστήσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα με πιο υγιεινές τροφές.


#10 Υιοθετείστε ρουτίνα καθαριότητας.

Το να δημιουργήσετε και υιοθετήσετε μια ρουτίνα καθαριότητας στη κουζίνα σας είναι το κλειδί για την οργάνωση της κουζίνας σας. Αν αφήνουμε μικρά χάη αυτά θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερα χάη και έτσι θα κάνουν την καθαριότητα πολύ δύσκολη μετά.

Μερικές απλές συνήθειες μπορούν να κάνουν τη διαφορά:

- Καθαρίστε τον νεροχύτη πριν συσσωρευτούν υπολείμματα φαγητού.
-  Αδειάστε το πλυντήριο πιάτων όταν τελειώσει.
- Τσεκάρετε άμεσα την αλληλογραφία σας και τους λογαριασμούς σας και πετάξτε ότι πρέπει πριν αυτά συσσωρευτούν.
- Ότι έχετε διπλό βάλτε το στο ίδιο αποθηκευτικό δοχείο.
- Σκουπίζετε πάντα όλες τις επιφάνειες αφότου ετοιμάσετε κάποιο γεύμα ή σνακ.

Το ψυγείο μας μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο και τρομακτικό μέρος για να καθαρίσουμε ειδικά αν δεν του έχουμε δώσει καμία προσοχή εδώ και κάποιο καιρό. Δεν θέλατε το ψυγείο σας να θυμίζει εκείνο του γραφείου όπου είναι γεμάτα με τρόφιμα χωρίς ιδιοκτήτη και λεκέδες.  Βάλτε ως πλάνο κάθε δύο εβδομάδες να κάνετε ένα ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό του ψυγείου σας. Πετάξτε τα παλιά τρόφιμα και τοποθετήστε σε αποθηκευτικά δοχεία τα τρόφιμα που είναι χύμα.


#11 Πείτε αντίο.

Όταν σας αρέσει να μαγειρεύετε είναι σύνηθες να αγοράζουμε αντικείμενα που μπουκώνουν τους πάγκους μας, όπως επίσης, και εργαλεία και συσκευές που θεωρούσαμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ. Εκτός και αν ξαφνικά θα ξεκινήσετε να έχετε τη δική σας εκπομπή μαγειρικής τότε ήρθε η ώρα να ξεφορτωθείτε αυτά που δεν χρειάζεστε.


#12 Διατηρείστε το αποτέλεσμα.

Η κουζίνα σας σίγουρα δεν θα μείνει έτσι χωρίς προσπάθεια. Στο χέρι σας είναι να δώσετε στη κουζίνα σας τη προσοχή και τη φροντίδα που χρειάζεται ώστε να μείνει όμορφη και χρήσιμη. Να θυμάστε πάντα τις τακτικές που χρησιμοποιήσατε για το μεγάλο καθάρισμα και εφαρμόστε τις στη καθημερινή σας ζωή.

Αν δυσκολεύεστε με τις καθημερινές δουλειές γράψτε τις σε μια λίστα και κρεμάστε την στο ψυγείο ή κάπου φανερά ώστε να σας υπενθυμίζει τις τακτικές σας εργασίες. Αν ακολουθείτε αυτές τις αρχές καθημερινά, θα έχετε σίγουρα μια οργανωμένη κουζίνα και θα είναι πολύ πιο ευχάριστη η διαδικασία του μαγειρέματος και γενικά η κουζίνα μας θα γίνει ένα ευχάριστο μέρος συνάντησης.


Για ότι χρειαστείτε το MyConstructor είναι δίπλα σας για να σας βοηθήσει στη διακόσμηση, καθαριότητα και ότι άλλο χρειάζεστε για το σπίτι, το γραφείο, το κατάστημα. Καλέστε μας και θα αναλάβουμε τον καθαρισμό της κουζίνας σας άμεσα, γρήγορα και οικονομικά.
Κέρδισε τώρα ΕΚΠΤΩΣΗ κλείνοντας το ραντεβού σου online
Κλείσε ραντεβού
Το ραντεβού σου σε 3 απλά βήματα!
find
1. Βρες την εργασία που σε ενδιαφέρει
Αναζήτησε από μία πληθώρα υπηρεσιών εκείνη που σε καλύπτει.
choose
2. Επέλεξε Επαγγελματία
Διάλεξε τον επαγγελματία που επιθυμείς και σύγκρινε αξιολογήσεις πελατών.
congrats
3. Κλείσε Ραντεβού
Κάλεσε και κλείσε άμεσα το ραντεβού σου. Μετά την εργασία μπορείς να αξιολογήσεις την υπηρεσία και τον επαγγελματία!
Κλείσε το ραντεβού σου
Εταιρίες που μας εμπιστεύονται
Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, όπως περιγράφεται στην πολιτική μας για τα cookies. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας ανά πάσα στιγμή. Μάθετε περισσότερα