Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Ενεργειακό Πιστοποιητικό και το Νέο Εξοικονομώ

Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 300 9323.

Στο νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ Κατ Οίκον ΙΙ” υπάρχουν αρκετές διαφορές από το προηγούμενο πρόγραμμα. Ωστόσο, όπως είναι λογικό, η αναγκαιότητα του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης και της ενεργειακής επιθεώρησης είναι προφανής και απαραίτητη. Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, για όσους δεν τους είναι οικεία έννοια, αποτυπώνει την ενεργειακή απόδοση του κτηρίου ή της κτιριακής μονάδας (διαμέρισμα). 

Επίσης, το κατατάσσει στην αντίστοιχη ενεργειακή κλάση η οποία είναι απαραίτητο κριτήριο ένταξης ή μη στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των παρεμβάσεων. Τα κτήρια και οι κτηριακές μονάδες που κατατάσσονται σε κλάση χαμηλότερη ή ίσης της Δ, μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα σε συνδυασμό με τα άλλα κριτήρια.


Γιατί είναι τόσο σημαντικό το ενεργειακό πιστοποιητικό;

Με άλλα λόγια, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης απεικονίζει συνοπτικά το που χάνει και που κερδίζει ένα κτήριο σε ενεργειακό επίπεδο. Δείχνει δηλαδή το κατά πόσο η θερμομόνωση του σπιτιού είναι επαρκής ή όχι, εάν το σύστημα θέρμανσης και ψύξης αποδίδει το μέγιστο δυνατό, εάν οι απώλειες από τα συστήματα κουφωμάτων (αλουμινίου, PVC, ξύλου κλπ.) είναι μεγάλες και άλλα σημαντικά στοιχεία της ενεργειακής απόδοσης του οικήματος.

Επίσης, δείχνει εάν το σπίτι έχει κατασκευή φιλική ή όχι προς το περιβάλλον εξαιτίας των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (π.χ. για τη παροχή ζεστού νερού χρήσης- ηλιακός θερμοσίφωνας κ.ά.) .

Πιο συγκεκριμένα, για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ Οίκον, αφού εκδοθεί το πρώτο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, συντάσσεται και η μελέτη προτεινόμενων παρεμβάσεων από τον ενεργειακό επιθεωρητή. Η μελέτη αυτή δίνει συμβουλευτικές κατευθύνσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτίσματος, τη μείωση των θερμικών απωλειών και -όπως είναι φυσικό και επόμενο – την αναβάθμιση του συνολικά σε ενεργειακή κλάση.

Ο τελευταίος στόχος της μελέτης παρεμβάσεων ποικίλει ανάλογα με το στόχο που θέτει το πρόγραμμα με βάση την εισοδηματική κατηγορία που ανήκει ο ωφελούμενος. Επίσης, λόγω αυτής της μελέτης διαφοροποιείται αρκετά η τιμή του πιστοποιητικού αφού απαιτείται επιπλέον εργασία από την απλή κατάταξη του στην ενεργειακή κλάση.


Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται;

Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται είναι λίγο πολύ γνωστές αλλά αξίζει να αναφερθούμε επιγραμματικά σε αυτές:

     1. Αντικατάσταση κουφωμάτων.
     2. Θερμομόνωση Ταράτσας/Δώματος και Εξωτερικών Κάθετων Τοίχων.
     3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
     4. Αναβάθμιση συστήματος παροχής ζεστού νερού χρήσης με συμβατικά καύσιμα.
     5. Εγκατάσταση συστήματος με ανανεώσιμες πηγές .
     6. Εγκατάσταση ή αντικατάσταση συστημάτων σκίασης.


Χρειάζεται να κάνω κάτι άλλο μετά τις εργασίες που μου πρότεινε ο ενεργειακός επιθεωρητής;

Τέλος, μετά το πέρας των παρεμβάσεων  εκδίδεται το δεύτερο και τελευταίο πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης το οποίο επιβεβαιώνει την επίτευξη του στόχου. Ο ενεργειακός επιθεωρητής δηλαδή ελέγχει εάν οι παρεμβάσεις είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα και καταγράφει την ενεργειακή κλάση στην οποία κατατάσσεται εκ νέου. 

Το ενεργειακό πιστοποιητικό είναι πολύ σημαντικό και στις δυο φάσεις που εκδίδεται. Στην μεν πρώτη είναι σημαντικό καθώς δίνει την αναγκαιότητα των εργασιών και τον προσεγγιστικό προϋπολογισμό του έργου με τις διάφορες εργασίες. Στη δε δεύτερη φάση χρειάζεται και ως απόδειξη της αποτελεσματικότητας των εργασιών και της αναβάθμισης του οικήματος.


Ποια είναι τα οφέλη του νέου προγράμματος;

Το νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ αν και μετ εμποδίων έρχεται να ενισχύσει αρκετά νοικοκυριά τα οποία υπό άλλες συνθήκες δεν θα εκτελούσαν τις εργασίες αυτές. Δίνει δηλαδή τα απαραίτητα κίνητρα για την αναβάθμιση ενεργειακά του κτιριακού ιστού της χώρας που σε σχέση με την Ευρώπη είναι αρκετά υποβαθμισμένος. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο επιδοτεί εργασίες ικανές να αναβαθμίσουν τη διαβίωση των νοικοκυριών και να βοηθήσουν ταυτόχρονα στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Μπορείτε να μπείτε και στον κατάλογο του MyConstructor.gr την No. 1 Πλατφόρμα αξιολογημένων και οικονομικών συνεργείων, προκειμένου να βρείτε αξιολογημένους μηχανικούς που θα εκδώσουν τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης για την ένταξη σας στο πρόγραμμα.
Κέρδισε τώρα ΕΚΠΤΩΣΗ κλείνοντας το ραντεβού σου online
Κλείσε ραντεβού
Το ραντεβού σου σε 3 απλά βήματα!
find
1. Βρες την εργασία που σε ενδιαφέρει
Αναζήτησε από μία πληθώρα υπηρεσιών εκείνη που σε καλύπτει.
choose
2. Επέλεξε Επαγγελματία
Διάλεξε τον επαγγελματία που επιθυμείς και σύγκρινε αξιολογήσεις πελατών.
congrats
3. Κλείσε Ραντεβού
Κάλεσε και κλείσε άμεσα το ραντεβού σου. Μετά την εργασία μπορείς να αξιολογήσεις την υπηρεσία και τον επαγγελματία!
Κλείσε το ραντεβού σου
Εταιρίες που μας εμπιστεύονται
Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, όπως περιγράφεται στην πολιτική μας για τα cookies. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας ανά πάσα στιγμή. Μάθετε περισσότερα