Το
δάπεδο τύπου laminate είναι ένα δάπεδο που έχει κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα ειδικά λόγω της καλής σχέσης τιμής- ποιότητας και της χαμηλής τιμής στην τοποθέτηση του.
Στη σελίδα αυτή θα αναφέρουμε χρήσιμες πληροφορίες για τα δάπεδα αυτά και κάποιες συμβουλές για την τοποθέτηση laminate.
Οι τύποι laminate χωρίζονται βάση της αντοχής τους και της ανθεκτικότητας τους σε διάφορους παράγοντες (π.χ. τριβή, χτυπήματα, γδαρσίματα κ.ά.)
Με βάση αυτούς τους παράγοντες και ανάλογα με τη χρήση του πατώματος πρέπει να επιλέξετε το δάπεδο laminate που θα αγοράσετε.
Οι τύποι που διαμορφώνονται είναι οι εξής:
- AC1 Moderate Residential: Ο τύπος αυτός προτιμάται για σπίτια με ήπια χρήση, όπως υπνοδωμάτια και ντουλάπες.
- AC3 Heavy Residential / Moderate Commercial: Τα πατώματα αυτά χρησιμοποιούνται κατά κόρον καθώς χρησιμοποιούνται και ενδεικνύονται για σπίτια αλλά και για επαγγελματικούς χώρους χωρίς να υπολείπονται σε πλεονεκτήματα ούτε στη μια περίπτωση ούτε στην άλλη.
- AC4 General Commercial: Χρησιμοποιούνται σε όλους τους χώρους (οικιακούς και επαγγελματικούς ) με πιο έντονη χρήση (π.χ. στο σαλόνι και σε καταστήματα)
- AC5 Heavy Commercial: Χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις χώρων βαριάς χρήσης όπως τα εμπορικά κέντρα ή δημόσια κτήρια.
Γενικά, η
τοποθέτηση laminate θεωρείται μια εύκολη εργασία αλλά στη πορεία πολλοί διαπιστώνουν ότι δεν είναι. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία κακοτεχνιών και επιπλέον εξόδων για τη διόρθωση τους.
Το υλικό αυτό είναι σκληρό και δεν λυγίζει.
Οπότε πρέπει η επιφάνεια στην οποία θα εφαρμοστεί να είναι λεία και επίπεδη. Σε αντίθετη περίπτωση παρατηρούνται φαινόμενα όπως ότι μετακινείται το δάπεδο όταν περπατιέται μέχρι και να ραγίσει αν υπάρχουν ιδιαίτερες ανωμαλίες στο κάτω δάπεδο.
Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες τεχνικές και συμβουλές που αντλήσαμε από τους έμπειρους επαγγελματίες μας για την τοποθέτηση laminate αλλά σε κάθε περίπτωση συστήνουμε αν προσπαθήσετε μόνοι σας να έχετε και την συμβουλή κάποιου εξειδικεύμενου επαγγελματία για το καλύτερο αποτέλεσμα εφαρμογής αλλά και για όποια δυσκολία κατά την εφαρμογή του.
#1. Αρχικά, όσο και περίεργο να σας φανεί πρέπει το υλικό να “εγκλιματιστεί” με το χώρο που θα τοποθετηθεί. Πολλοί προτέινουν να αφήσετε τις τάβλες του πατώματος στο χώρο περίπου 24 με 48 ώρες πριν αρχίσετε την τοποθέτηση. Αυτό βοηθάει στο να “επεκταθούν” ή να “μαζέουν τα ξύλα σε σχέση με την θερμοκρασία και την υγρασία του δωματίου.
#2. Μετά πρέπει να αποφασίσετε, αν υπάρχει σοβατεπί από το προηγούμενο πάτωμα, να ξηλώσετε ή όχι το σοβατεπί. Υπάρχει και το σκεπτικό να το κρατήσετε στην άκρη για να το επανατοποθετήσετε μετά την εφαρμογή του laminate.
#3. Στη συνέχεια στρώνεται το υπόστρωμα του laminate που βοηθάει στο να απορροφούνται οι κραδασμοί και οι θόρυβοι. Προχωρώντας στο σχεδιασμό των εργασιών για να αποφασίσετε σε ποια κατεύθυνση θα τοποθετηθούν οι σανίδες, λάβετε υπόψη σας ποιος τοίχος είναι πιο μακρύς και πιο ευθύς. Από αυτόν θα πρέπει να ξεκινήσει η τοποθέτηση και όχι από κάποιον διαγώνιο ή στενό τοίχο που θα φέρει περισσότερες δυσκολίες.
Στη τελευταία σειρά με σανίδες θα πρέπει να απέχουν 5 εκατοστά από τον τοίχο. Υπολογίστε στο κενό 1 εκατοστού σε κάθε τοίχο.
Σημειώστε ότι: αν η τελευταία σειρά απέχει λιγότερο από 5 εκατοστά προσθέστε αυτό το κενό στο πλάτος όλης της σανίδας και διαιρέστε το με το 2. Κόψτε τότε τις σανίδες σε αυτό το πλάτος.
Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να κόψετε κατά μήκος τη πρώτη σειρά και κατά συνέπεια και τις υπόλοιπε ανάλογα με το μήκος του τοίχου. Αν χρησιμοποιήσετε πριόνι χειρός για την εργασία , κόφτε την σανίδα με την τελική επιφάνεια προς τα πάνω. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε πάγκο κοπής πρέπει να το κάνετε με την ανάποδη όψη.
#4. Σε επόμενο στάδιο αρχίζει η τοποθέτηση laminate. Πολλοί κατασκευαστές προτείνουν να κόβονται οι άκρες- γλώσσες των σανιδών που εφάπτονται στον τοίχο. Μετά αλληλοσυνδεέτε τις σανίδες μεταξύ τους σαν παζλ και πιο συγκεκριμένα “συρταρωτά”. Πολλοί επαγγελματίες χρησιμοποιούν μια σφήνα και ένα σφυρί για καλύτερο “κούμπωμα” απλώς αυτό χρειάζεται προσοχή καθώς υπερβολική δύναμη μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις προηγούμενες σανίδες.
Σημαντική λεπτομέρεια που δεν πρέπει να ξεχάσετε είναι να κόψετε τις κάσες από τις εσώπορτες στο ύψος της σανίδας προκειμένου να μπει από κάτω και να μην υπάρξει πρόβλημα. Κόψτε περίπου 0,5 εκατοστό την κάσα προκειμένου να έχει κάποιον αέρα.
#5. Στο τέλος της τοποθέτησης laminate ελέγξτε με ένα μέτρο ότι υπάρχει κενό στο πλάι έτσι ώστε να επιτρέπεται το “τέντωμα” των ξύλων. Στο επόμενο βήμα γεμίζετε το κενό με τον τοίχο στην άκρη του πατώματος και τοποθετείτε ξανά το σοβατεπί εάν έχει ξηλωθεί.
Στο MyConstructor θα βρείτε εξειδικευμένους και έμπειρους επαγγελματίες για την τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων και δαπέδων laminate με λογικές τιμές.
Με το να εμπιστευτείτε έναν επαγγελματία εκμηδενίζεται ο κίνδυνος λαθών και κακοτεχνιών. Επίσης, ο επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει στην επιλογή του τύπου και του σχεδίου για το δάπεδο laminate που θέλετε να εφαρμόσετε στον κάθε χώρο.