Ανακαίνιση Σπιτιού

Ότι πρέπει να προσέξετε πριν προχωρήστε σε ανακαίνιση του σπιτιού σας.

Συμβουλές για την ανακαίνιση του σπιτιού σας

Η ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να είναι ζόρικη και τρομακτική κατάσταση. Το πιο πιθανό είναι να είστε γεμάτοι με ιδέες ή με καμία. Σίγουρα ακούτε διάφορες γνώμες από φίλους και γνωστούς για το πώς πρέπει να κάνετε την ανακαίνιση του σπιτιού σας. Και σίγουρα μετά από όλα αυτά σας έχουν δημιουργηθεί πολλές απορίες σχετικά με το τί πρέπει να κάνετε και πώς πρέπει να ξεκινήσετε κτλ.

Εμείς ρωτήσαμε τους ειδικούς μας και μάθαμε για εσάς τα πάντα για την ανακαίνιση :

 1. Budget, Budget και πάλι budget. Όσες φορές και να το πούμε δεν είναι αρκετές. Οι ειδικοί μας –και μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους- λένε ότι αν θέλετε κάποια ποιοτική ανακαίνιση θα πρέπει να επενδύσετε σε καλά υλικά. Αλλιώς αν κάνετε εκπτώσεις στα υλικά κάποια στιγμή στο μέλλον θα σας γυρίσει εναντίον σας. Τα φτηνά υλικά δεν είναι η καλύτερη λύση για την ανακαίνιση μας. Άρα πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία υπολογίστε τα κόστη και το ποσό που θα πρέπει να διαθέσετε για την ανακαίνιση του σπιτιού σας ή γραφείου. Μην ξεχάσετε να υπολογίσετε τουλάχιστον ένα 20% παραπάνω ποσό για πράγματα και καταστάσεις απρόσμενες. Μιλήστε με τους ειδικούς που θα αναλάβουν την ανακαίνιση σας και θα σας βοηθήσουν να βγάλετε ένα πλάνο για το ποσό που θα πρέπει να διαθέσετε.
 2. Βρείτε τους κατάλληλους τεχνίτες. Όλοι έχουμε ακούσει ή βιώσει οι ίδιοι ιστορίες τρόμου για τεχνίτες που έχουν αναλάβει ανακαινίσεις και το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό. Για αυτό εμπιστευτείτε την ανακαίνιση του σπιτιού σας σε τεχνίτες οι οποίοι όχι μόνο θα έχουν τη τεχνογνωσία και την εμπειρία αλλά είναι και έμπιστοι ότι θα τελειώσουν την εργασία στο συμφωνημένο χρόνο. Στο MyConstructor.gr θα βρείτε όλους τους ειδικούς που εγγυημένα και οικονομικά θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας την ανακαίνιση του σπιτιού σας.
 3. Κάντε έρευνα. Ρωτήστε φίλους και συγγενείς που μπορεί να έχουν περάσει από τη διαδικασία της ανακαίνισης. Ερευνήστε νέες τάσεις της μόδας στη διακόσμηση και στο τι είναι καινούριο στην ανακαίνιση. Διαβάστε περιοδικά και περιηγηθείτε στο ίντερνετ. Κρατήστε τις φωτογραφίες και τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν ώστε να τα συζητήσετε με κάποιον τρίτο να πάρετε μια γνώμη. Πάνω από όλα ρωτήστε τους ειδικούς της ανακαίνισης πριν ξεκινήσετε και συζητήστε μαζί τους τις ιδέες σας. Πάνω από όλα όπως είπαμε και πριν να είστε ρεαλιστές στο τι μπορείτε να κάνετε και στο τι όχι.
 4. Αν δεν έχετε ιδέες για τη διακόσμηση καλό θα ήταν να αναλάβει τη δουλειά ένας διακοσμητής που θα σας δώσει ιδέες που να συμβαδίζουν με τη δική σας αισθητική. ‘Ενας διακοσμητής σαν επαγγελματίας θα έχει κάνει πολλές περισσότερες διακοσμήσεις από ότι εμείς. Έτσι θα μας δώσει ιδέες και λύσεις καλαίσθητες αλλά και πρακτικές.
 5. Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά. Σκεφτείτε το συνολικό αποτέλεσμα γενικά αλλά όλη η δουλειά είναι στις λεπτομέρειες. Η λεπτομέρεια είναι που κάνει την ανακαίνιση μας επιτυχημένη ή μια καταστροφή. Λεπτομέρειες που μπορεί να καθυστερήσουν την ανακαίνιση μας και να μας βγάλουν εκτός χρονικού προγράμματος αλλά και budget. Kαλό θα ήταν να κάνετε μια λίστα με όλες τις λεπτομέρειες εξαρχής ώστε να είστε σίγουροι ότι έχουν όλα υπολογιστεί εκ των προτέρων.
 6. Ξαναπάρτε συμβουλές. Αφού έχετε αποφασίσει, σχεδιάσει και υπολογίσει τα πάντα βάλτε τα όλα κάτω με φίλους και συγγενείς που έχουν περάσει από τη διαδικασία της ανακαίνισης και συζητήστε το. Σε αυτή τη φάση, όπου ήδη γνωρίζετε πάνω κάτω τι χρειάζεστε, θα ακούσετε μια αντικειμενική γνώμη στα σχέδια σας. Εννοείται πιο σημαντική σε όλα αυτά είναι η γνώμη του ειδικού ο οποίος θα σας πει την πιο εξειδικευμένη γνώμη. Είναι εκείνος ο οποίος θα σας πείσει ότι η μπανιέρα που ονειρεύεστε σε 7 τετραγωνικά δωμάτιο δεν είναι πρακτικό αν όχι αδύνατο. Ο ειδικός της ανακαίνισης θα σας ενημερώσει για τις πιο πρακτικές λύσεις που θα σας λύσουν μετέπειτα προβλήματα.
 7. Μη μετανιώνετε. Αν έχετε ακολουθήσει τα βήματα που αναγράφονται σε αυτό το άρθρο από το 1 έως το 7 οι πιθανότητες να έχετε κάνει κάτι λάθος είναι σχεδόν μηδαμινές. Άρα δεν υπάρχει λόγος για να μετανιώνετε για κάτι που έχετε ήδη επιλέξει, πληρώσει και εγκαταστήσει στο καινούριο σας σπίτι.
 8. Επενδύστε στο μέλλον. Η διακόσμηση αλλάζει. Οι τάσεις της μόδας που αλλάζουν καθορίζουν τη διακόσμηση και όχι την ανακαίνιση αυτή κάθε αυτή. Όταν αποφασίζουμε για την ανακαίνιση μας κάνουμε επένδυση στο μέλλον ξέχωρα από μόδες. Την αισθητική του σπιτιού μας την αλλάζουμε όποτε θέλουμε ανάλογα με την μόδα. Τα πρακτικά όμως θέματα του σπιτιού δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από την εκάστοτε μόδα.
 9. Αφήστε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Πολύ σημαντικό να μην μπλέκεστε συνέχεια στα πόδια των επαγγελματιών που κάνουν την δουλειά τους. Εμείς οι μη επαγγελματίες δεν διαθέτουμε ούτε τη γνώση ούτε την εμπειρία να κρίνουμε μια εργασία κατά την εξέλιξη της. Αντίθετα, είμαστε πολύ συναισθηματικά δεμένοι με την κατάσταση για να μπορούμε να είμαστε αντικειμενικοί. Αφήστε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Σαφέστατα δεν εννοούμε να μην ελέγχετε τη διαδικασία και ότι όλα είναι όπως τα θέλετε αλλά η συνεχής εμπλοκή στη κατάσταση θα δημιουργήσει προβλήματα και στρές χωρίς λόγο.
 10. Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι να ορίσετε από πού θα ξεκινήσετε. Αν και αυτό το θέμα σας μπερδεύει ας πάρουμε ένα λεπτό να το σκεφτούμε. Αρχικά, πρέπει να σκεφτείτε αν θέλετε να κάνετε όλο το σπίτι ριζική ανακαίνιση ή απλά ένα «λίφτινγκ». Αν απλά θέλετε ένα «λίφτινγκ» τότε ξεκινήστε να δουλεύετε συστηματικά κάθε δωμάτιο ώστε να εξακριβώσετε τί ακριβώς και πόση δουλειά θα χρειαστεί το κάθε δωμάτιο ώστε να κάνετε τον προγραμματισμό της ανακαίνισης σας.
 11. Ξεκινήστε από το χολ -συνήθως χρειάζεται πολύ περισσότερη δουλειά απ'όσο φαντάζεστε- και συνεχίστε προς το υπόλοιπο σπίτι.
 12. Σκεφτείτε μεθοδολογικά για κάθε δωμάτιο όσον αφορά τα πατώματα, τους τοίχους, το ταβάνι, το φωτισμό και την επίπλωση. Ετοιμάστε μια λίστα με τα πράγματα που θα πρέπει να αγοράσετε για τη διακόσμηση κτλ.
 13. Διασκεδάστε το!! Δεν είναι όλα τόσο δύσκολα πια. Στο τέλος της μέρας δεν υπάρχει κάτι πιο αναζωογονητικό από το να βλέπουμε το σπίτι μας να μεταμορφώνεται σε αυτό που θέλουμε. Όλες αυτές οι δύσκολες αποφάσεις που πήραμε να βλέπουμε να υλοποιούνται. Ακόμα παραπάνω ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η ανακαίνιση σας και θα απολαμβάνετε το αποτέλεσμα εσείς και οι αγαπημένοι σας.

Έχεις ακόμα απορίες;

Ζήτησε μας να σε καλέσουμε!