Είναι το κλιματιστικό σας έτοιμο για το κύμα ζέστης;

Ενημερωθείτε για το αν το κλιματιστικό σας δουλεύει σωστά ώστε να μπορεί να αποδώσει σε υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.

Πως θα προετοιμάσετε το κλιματιστικό σας

Με την θερμοκρασία επιτέλους να ανεβαίνει, δεν αργεί η ώρα που θα θέλουμε να διατηρήσουμε όσο πιο κρύο γίνεται το σπίτι μας. Αλλά είστε έτοιμοι για αυτό; Και ακόμα, είναι το κλιματιστικό σας έτοιμο; Μην περιμένετε να χτυπήσει το πρώτο κύμα ζέστης. Είτε το αφήσετε στους επαγγελματίες ψυκτικούς είτε προτιμάτε να το κάνετε μόνοι σας, μην περιμένετε άλλο!

Όπως τα περισσότερα μηχανήματα, έτσι και το κλιματιστικό σας πρέπει να επιθεωρείται και να συντηρείται περιοδικά για να λειτουργεί κανονικά. Παρότι η ετήσια συντήρηση προτείνεται να πραγματοποιείται από επαγγελματία ψυκτικό , υπάρχουν και κάποιες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας. Ανεξαρτήτως ποιας εναλλακτικής θα διαλέξετε, βεβαιωθείτε ότι η παροχή ρεύματος είναι κλειστή πριν κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια!

Καθαρίστε διεξοδικά την εξωτερική μονάδα

Έχουν μαζευτεί σκουπίδια στο κλιματιστικό:

  • Φύλλα;
  • Ιστοί
  • Σκουπίδια από το κουτί της εξωτερικής μονάδας;

Όχι μόνο πρέπει να απομακρυνθούν αλλά θα πρέπει να καθαρίσετε και το περιμετρικό χώρο της μονάδας σε απόσταση ενός μέτρου. Τα φίλτρα και οι σωλήνες μέσα στην μονάδα πρέπει να παραμένουν καθαρά για να δουλεύει με την βέλτιστη αποδοτικότητα. Αυτό μπορείτε να το κάνετε και με ένα λάστιχο με χαμηλή πίεση. Αποφύγετε να ρίξετε νερό με υψηλή πίεση καθώς αυτό μπορεί να βλάψει τα φίλτρα. Αν οι σωλήνες ή τα φίλτρα είναι λυγισμένα, μην προσπαθήσετε να τα ισιώσετε μόνος σας. Αυτό πρέπει να γίνει από έναν καταρτισμένο επαγγελματία.

Προσαρμόστε την θέση της εξωτερικής μονάδας

Σιγουρευτείτε ότι η εξωτερική μονάδα είναι τοποθετημένη επίπεδα όσο είναι δυνατόν και γερά στηριγμένη ώστε να μην ταλαντεύεται ή χτυπάει , το οποίο μπορεί να βλάψει τις σωληνώσεις. Ο μεγαλύτερος από τους δυο σωλήνες που πηγαίνει προς το εσωτερικό του σπιτιού πρέπει να είναι καλυμμένος με μονωτικό υλικό.

Παρακάτω είναι κάποια άλλα πράγματα που πρέπει να ελέγξετε στο κλιματιστικό

  • Μόνωση. Αν η μόνωση λείπει, είναι σκισμένη ή κατεστραμμένη, πρέπει να αντικατασταθεί.
  • Λάδι. Προσθέστε λιπαντικό λάδι στο μοτέρ. Ελέγξτε το εγχειρίδιο του κατασκευαστή για συγκεκριμένες οδηγίες ή καλέστε έναν επαγγελματία ψυκτικό.

Η τακτική συντήρηση είναι απαραίτητη για το κλιματιστικό. Αν θέλετε να κρατήσετε το κλιματιστικό σας σε καλή κατάσταση, είναι τρία πράγματα που πρέπει να εστιάσετε:

  • Φίλτρα αέρα
  • Ψυκτικό αέρα (φρέον)
  • Έλεγχος πίεσης

Φίλτρα αέρα

Η εσωτερική μονάδα έχει φίλτρα αέρα σχεδιασμένα να απομακρύνουν την σκόνη και άλλα μικροσωματίδια που θα εισέρχονταν αν δεν υπήρχαν στο εσωτερικό του χώρου. Αυτά τα φίλτρα πρέπει να αντικαθιστούνται σε μια τακτική βάση. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε τα φίλτρα πιο συχνά αν οι ένοικοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα, έχουν κατοικίδια με φτερά ή αν είναι υπάρχουσες συνθήκες οι συνθήκες σκόνης. Το φίλτρο αέρα πρέπει να πλύθει ή να αντικατασταθεί, ανεξάρτητα του εγχειριδίου οδηγιών. Ένα σκονισμένο φίλτρο αέρα δεν θα υποβαθμίσει μόνο την ποιότητα του αέρα αλλά θα κάνει ξερό το μοτέρ να δουλέψει, αυξάνοντας το κόστος ενέργειας και μειώνοντας την ενεργειακή απόδοση του κλιματιστικού.

Στο σημείο αυτό θα αναφερθούμε στα φορητά κλιματιστικά τα οποία είναι επίσης ιδιαιτέρως διαδεδομένα στον χώρο της αγοράς καθώς μας δίνουν την δυνατότητα της μετακίνησης τους. Με άλλα λόγια, πρόκειται για αυτόνομη συσκευή κλιματιστικού που μας δίνει την ευκαιρία να την τοποθετήσουμε σε οποιοδήποτε δωμάτιο επιθυμούμε την οποιαδήποτε στιγμή. Ακόμη, η συγκεκριμένη συσκευή εξοικονομεί ενέργεια και είναι αρκετά οικονομική, ωστόσο θα λέγαμε πως αποδίδει πιο περιορισμένα κατά την λειτουργία της σε σύγκριση με άλλες μονάδες κλιματισμού.

Τέλος ο πιο σημαντικός παράγοντας για την αποδοτική και σωστή λειτουργία του aircondition ξεκινά από την εγκατάσταση κλιματιστικού. Αν το κλιματιστικό εγκατασταθεί σωστά εξ’ αρχής μπορεί να μας γλυτώσει από υπερκατανάλωση ενέργειας και πολυέξοδες βλάβες που μπορεί να προκύψουν. Εν κατακλείδι η σωστή εγκατάσταση και η συντήρηση του κλιματιστικού ανά τακτά χρονικά διαστήματα είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την διάρκεια ζωής και την απόδοση του κλιματιστικού.

Κατάλογος Επαγγελματιών

Μπες στον κατάλογο επαγγελματιών δες τιμές και αξιολογήσεις και επέλεξε τον επαγγελματία που σου ταιριάζει!

Ιούνιος 14th, 2017|Κλιματιστικό|0 Comments

Έχεις ακόμα απορίες;

Ζήτησε μας να σε καλέσουμε!