Τεχνικός Ασφαλείας Τι ειναι;

Για οποιαδήποτε απορία επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 300 9323.

Ο Τεχνικός Ασφαλείας έχει την ευθύνη της παροχής συμβουλευτικών και επικουρικών υπηρεσιών σε μια επιχείρηση. Είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των εργαζομένων, όπως επίσης και για την υγιεινή τους, σε επιχειρήσεις που ο αριθμός των απασχολούμενων σε αυτήν δεν ξεπερνά τα 50 άτομα. Οι επιχειρήσεις εκείνες που απασχολούν περισσότερα από 50 άτομα είναι υποχρεωμένες να εργοδοτούν, εκτός από τον τεχνικό ασφαλείας, και έναν γιατρό εργασίας. 


Τεχνικός Ασφαλείας Πως γίνεσαι;

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε "Πως γίνεσαι Τεχνικός Ασφαλείας" ή αν απλά θέλετε να μάθετε για τα προαπαιτούμενα της δουλειά αυτής, θα χρειαστεί ένα αντίστοιχο πτυχίο που να σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία και τις εγκαταστάσεις. Επίσης, προϋποτίθεται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η οποία χορηγείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, όπως επίσης και μια σχετική ανάλογη προϋπηρεσία στον κλάδο. 

Αν ο ενδιαφερόμενος έχει αποφοιτήσει από κάποια Ανώτατη ή Πολυτεχνική Πανεπιστημιακή Σχολή, η προϋπηρεσία που απαιτείται είναι διετής. Για εκείνον ή εκείνη που έχει αποφοιτήσει από κάποιο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα είναι απαραίτητη μια τουλάχιστον πενταετής προϋπηρεσία, ενώ για τον απόφοιτο λυκείου, ο οποίος έχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, τουλάχιστον 8 χρόνια. Επομένως, η προϋπηρεσία που απαιτείται για το εν λόγω επάγγελμα είναι σε συνάρτηση με τον τίτλο σπουδών που κατέχει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος. 


Τεχνικός Ασφαλείας Τι Είναι - Οι Κατηγορίες Επικινδυνότητας Επιχειρήσεων

Ο τεχνικός ασφαλείας δραστηριοποιείται στα πλαίσια της νομοθεσίας, η οποία χωρίζει την εργασία του στις τρεις ακόλουθες κατηγορίες επικινδυνότητας:

  1. Κατηγορία Α' - Υψηλή Επικινδυνότητα


Στην κατηγορία Α’ που περιγράφει τα επαγγέλματα υψηλής επικινδυνότητας εντάσσονται οι εξής τομείς: Λατομεία, ορυχεία, μεταλλεία, βιομηχανίες καυσίμων, υφαντικές, χημικές, μεταλλουργικές βιομηχανίες, και ευρύτερα όλοι οι χώροι εργασίας στους οποίους οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από ένα καθεστώς κινδύνου. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά σε αυτή την κατηγορία, να λαμβάνονται τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα ασφάλειας, καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης εργατικού ατυχήματος είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη κατηγορία.


  1. Κατηγορία Β' - Μέση Επικινδυνότητα

Στην κατηγορία Β’ που περιγράφει τα επαγγέλματα μέσης επικινδυνότητας εντάσσονται οι βιομηχανίες τροφίμων και ποτών, οι βιοτεχνίες, οι αλιευτικές, θηρευτικές και δασικές δραστηριότητες, οι βιομηχανίες ένδυσης και υπόδησης, ξύλου, χάρτου και επίπλου  ένα μεγάλο τμήμα των χημικών βιομηχανιών, οι δραστηριότητες στην οικοδόμηση, την ύδρευση, τον ηλεκτρισμό, τις μεταφορές κλπ.


  1. Κατηγορία Γ' - Χαμηλή Επικινδυνότητα

Στην κατηγορία Γ’ που περιγράφει τα επαγγέλματα με τη χαμηλότερη επικινδυνότητα εντάσσονται υπηρεσίες, ξενοδοχεία, εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις. Επίσης, γεωργικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, μεσίτες και αντιπρόσωποι, μεταφορές, αποθηκεύσεις, τραπεζικοί οργανισμοί, ο εκπαιδευτικό τομέας και ευρύτερα κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες, υπηρεσίες αναψυχής και πολιτισμού κλπ.  

Σε αυτή την κατηγορία, ο Τεχνικός Ασφαλείας λειτουργεί μέσα σε ένα συμβουλευτικό πλαίσιο και είναι υπεύθυνος να συντάσσει τις κατάλληλες προτάσεις με σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και γενικότερα το εργασιακό περιβάλλον.



Στην περίπτωση εκείνη που μια επιχείρηση περιλαμβάνει στις τάξεις της εργασίες που εμπίπτουν σε περισσότερες από μία κατηγορίες, ισχύει ειδικό καθεστώς. Η εν λόγω επιχείρηση είτε θα ενταχθεί στην κατηγορία με την υψηλότερη επικινδυνότητα, είτε σε εκείνη στην οποία αντιστοιχεί ο κύριος όγκος των εργασιών της. Σε αυτή την ειδική, αν και όχι σπάνια, περίπτωση, είναι σημαντική η γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας, έτσι ώστε να αποφύγουμε την οποιαδήποτε εμπλοκή με εκτός νομοθετικού πλαισίου εργασίες.


Ποια καθήκοντα έχει ένας Τεχνικός Ασφαλείας;

  • Οργανώνει την ευρύτερη παραγωγική διαδικασία.

  • Σχεδιάζει και διευθύνει τις θέσεις και το περιβάλλον εργασίας.

  • Εισάγει καινούριες διαδικασίες παραγωγής, όπου κρίνεται σκόπιμο.

  • Δίνει τις απαραίτητες συμβουλές σχετικά με θέματα όπως ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός, η κατασκευή και η συντήρηση των εγκαταστάσεων της εκάστοτε επιχείρησης.

  • Σχεδιάζει και επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, τα οποία εμπίπτουν στους τομείς της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

  • Διενεργεί συνεχείς ελέγχους ασφάλειας των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μέσων, τόσο πριν τεθούν σε εφαρμογή, όσο και κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους. 

  •  Είναι υπεύθυνος για τη γενικότερη πρόληψη των όποιων ατυχημάτων στον χώρο εργασίας.

  • Διενεργεί ελέγχους σχετικά με την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των μέσων της ατομικής προστασίας.

  • Είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση της διεύθυνσης της εκάστοτε επιχείρησης ή/και των προϊσταμένων των τμημάτων της, όσον αφορά ζητήματα αρμοδιοτήτων.



Αναλυτικότερη Περιγραφή Καθηκόντων του Τεχνικού Ασφαλείας

Ο Τεχνικός Ασφαλείας είναι επιφορτισμένος κυρίως με το καθήκον της επίβλεψης των συνθηκών εργασίας και ευρύτερα του εργασιακού περιβάλλοντος και των κινδύνων που μπορεί να προκύπτουν μέσα σ’ αυτό. Ο τεχνικός ασφαλείας λοιπόν, έχει την αρμοδιότητα να διενεργεί τακτική επιθεώρηση των θέσεων εργασίας, έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων. Έχει την υποχρέωση να προβαίνει σε ενημέρωση σχετικά με οποιαδήποτε αμέλεια ή παρατυπία έχει συμβεί στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας και των μέτρων που έχουν ήδη ρυθμιστεί. 

Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να σχεδιάσει και να συντάξει τις αντίστοιχες προτάσεις που σκοπό θα έχουν τη ρύθμιση των τυχόν παραλείψεων ή λαθών με νέα μέτρα. Θα πρέπει επίσης να είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη των νέων μέτρων και της εφαρμογής τους, διασφαλίζοντας την ορθότητά τους, όπως επίσης και την ενδελεχή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας των εργαζομένων.
Στην περίπτωση ενός εργατικού ατυχήματος, ο τεχνικός ασφαλείας καλείται να διερευνήσει τα αίτια και, αφού καταρτίσει την απαραίτητη αξιολόγηση, να καταλήξει σε προτάσεις νέων μέτρων, τα οποία θα μπορέσουν στο μέλλον να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην πιθανότητα πρόκλησης παρόμοιου ατυχήματος. Είναι επίσης ο βασικός υπεύθυνος εποπτεύων στην εκτέλεση ασκήσεων πυρασφάλειας και συναγερμού. 

Ο Τεχνικός Ασφαλείας, πέρα από το καθήκον της επίβλεψης, έχει την υποχρέωση να ενημερώνει τους εργαζόμενους και τους εργοδότες σχετικά με τα μέτρα και τους κινδύνους που προκύπτουν στο εργασιακό περιβάλλον. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και ο εκπαιδευτικός του ρόλος, καθώς είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα υγειονομικά και θέματα ασφάλειας. 

Ο Τεχνικός Ασφάλειας έχει την υποχρέωση να τηρεί το επιχειρησιακό απόρρητο. 

Δεν έχει δηλαδή το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει οποιαδήποτε εμπιστευτική πληροφορία ή έγγραφο εναντίον της εταιρείας. Λόγω της λεπτότητας που ενέχει η θέση του, ο τεχνικός ασφαλείας, πρέπει να είναι ηθικά ανεξάρτητος. Επειδή είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, η οποιαδήποτε διαφωνία του με τον εργοδότη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ικανός λόγος καταγγελίας του σε ζητήματα σχετικά με τη δουλειά του. Ως εκ τούτου, για να απολυθεί από τον εργοδότη του, χρειάζεται η παρουσία μιας ισχυρής αιτιολόγησης.

Τέλος, ένας Τεχνικός Ασφαλείας, αφού έχει συμπληρώσει έναν ελάχιστο αριθμό ωρών απασχόλησης, μπορεί να μετατοπίζεται για το υπόλοιπο εργασιακό ωράριο και σε άλλα καθήκοντα και αρμοδιότητες μέσα στην επιχείρηση. Οι ελάχιστες εργασιακές ώρες δεν πρέπει να είναι λιγότερες από 25 για όσες επιχειρήσεις απασχολούν μέχρι 20 εργαζόμενους, 50 για όσες εργοδοτούν 20 μέχρι 50 εργαζόμενους και 75 ώρες για όσες επιχειρήσεις απασχολούν έναν αριθμό εργαζομένων που ανέρχεται πάνω από τους 50. 

Οι πιο πάνω κατηγοριοποιήσεις ορίζονται ανά μήνα με κοινή συμφωνία ανάμεσα στον εργοδότη και την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. 


Ποια είναι τα καθήκοντα του εργοδότη;

Όσον αφορά τη θέση εργασίας που αναλογεί στον τεχνικό ασφαλείας, ο εργοδότης, πριν από την ανάθεση καθηκόντων, πρέπει να γνωστοποιήσει στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας τα εξής:

  • Τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση.

  • Τις υποδομές της επιχείρησης για την ασφαλή κάλυψη των υποχρεώσεών της.

  • Σε περίπτωση ανεπάρκειας μέσων: τις ανάγκες της επιχείρησης, όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή και τις υπηρεσίες, έτσι ώστε να λάβει συμπληρωματικά από το ΕΞΥΠΠ τα απαραίτητα.

  • Τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα του τεχνικού ασφαλείας.

  • Τον χρόνο απασχόλησης που θα έχει.




Πόσο κοστίζει να προσλάβω έναν Τεχνικό Ασφαλείας για την επιχείρηση μου;

Ένας τεχνικός ασφαλείας εργάζεται με ετήσιο συμβόλαιο. Η κλίμακα στην οποία ανήκει το συμβόλαιό του ορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που απασχολεί η επιχείρηση. Πιο κάτω, θα δείτε έναν ενδεικτικό πίνακα τιμών, που αφορά κυρίως γραφεία και καταστήματα που δεν εμπίπτουν στις υψηλότερες κατηγορίες επικινδυνότητας. Για βιομηχανικούς ή βιοτεχνικούς χώρους οι τιμές ανεβαίνουν, καθώς ο παράγοντας του ρίσκου καθιστά την ευθύνη και τις αρμοδιότητες μεγαλύτερες. 

  • Μέχρι 5 άτομα προσωπικό 149€ + Φ.Π.Α.

  • Μέχρι 10 άτομα προσωπικό 179€ + Φ.Π.Α.

  • Μέχρι 20 άτομα προσωπικό 220€ + Φ.Π.Α.

  • Μέχρι 50 άτομα προσωπικό 399€ + Φ.Π.Α.

  • Μέχρι 75 άτομα προσωπικό 599€ + Φ.Π.Α.

  • Μέχρι 100 άτομα προσωπικό 799€ + Φ.Π.Α.




Σε περίπτωση που χρειάζεστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού, έτσι ώστε να έχετε μια πιο ακριβή εικόνα για το θέμα Τεχνικός Ασφαλείας, επικοινωνήστε μαζί μας. Μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας online στην ιστοσελίδα του myconstructor.gr ή να μας καλέσετε στο 210 300 9323, για να λάβετε την καθοδήγηση που χρειάζεστε.

Κέρδισε τώρα ΕΚΠΤΩΣΗ κλείνοντας το ραντεβού σου online
Κλείσε ραντεβού
Το ραντεβού σου σε 3 απλά βήματα!
find
1. Βρες την εργασία που σε ενδιαφέρει
Αναζήτησε από μία πληθώρα υπηρεσιών εκείνη που σε καλύπτει.
choose
2. Επέλεξε Επαγγελματία
Διάλεξε τον επαγγελματία που επιθυμείς και σύγκρινε αξιολογήσεις πελατών.
congrats
3. Κλείσε Ραντεβού
Κάλεσε και κλείσε άμεσα το ραντεβού σου. Μετά την εργασία μπορείς να αξιολογήσεις την υπηρεσία και τον επαγγελματία!
Κλείσε το ραντεβού σου
Εταιρίες που μας εμπιστεύονται
Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, όπως περιγράφεται στην πολιτική μας για τα cookies. Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας ανά πάσα στιγμή. Μάθετε περισσότερα